„Același pământ”
„Dar tu crezi că o luat cineva vreo bucată de pământ? A rămas tot acolo. Tot acolo. Tata nici nu s-a supărat deloc că i-o luat jumatea de hectar de pământ la colectiv. Pentru că el era maistru la fabrica Buhuși, copiii erau aranjați.”
(dna M.L, n. 1936, Blăgești, Bacău)
„Îți lua și nu aveai ce spune”
„Fiecare știa cât pământ am eu, cât are altul, ce locuri de casă, că așa se știe de oriunde. Dacă unul se ducea la primărie și spunea „n-am unde să-mi fac casă”, „uite, la Herdelegiu, la cutare, are grădină și aici, și peste drum, și nu știu ce”. Venea de la primărie și-ți lua și n-aveai ce spune. Hac! Unde-i lege nu-i tocmeală, doamnă!”
(dna E.A, n. 1928, Todireni, Botoșani)
„A luat tot”
„(…) nouă ne-a luat tot în timpul comunismului. A luat tot, pământul, a deschis poarta, a pus cai la căruţă, a legat vacile la cap, doamnă, cine nu dădea, ne luăm şi bătaie şi nu mai aveam cu ce să ne cumpărăm o pâine, am fost obligaţi să mergem la ferma de stat, să ne câştigăm un bănuţ să ne mai cumpărăm în casă chestii.(…) Eram ca vai de noi. Dar o trecut.”
(dna A. I., n. 1931, Rotbav)
„Să salvăm colectivul, adică să salvăm comuna”
„- Măi tăticule , mă duc și eu.
– Măi tată mă, (…) Stai, tată, bagă-te în casă!
– Nu, tăticule, mă duc.
– Stai, măi, taică, acilea.
– Mă duc până la colectiv aicea eu. Mă duc ca să salvăm Colectivul, să nu vie ăia să îi dea foc. Adică să salvăm comuna.
Că [oamenii] voiau să dea foc la colectiv, da, ca să își ia pământul înapoi.”
(Dl. F.C., n.1926, Dobrotești, jud. Teleorman. Sursa: Muzeul național al țăranului român – Arhiva Etnologică , Caseta 138 A.)