Despre noi

Muzeul Memoriei

Muzeul Memoriei este o inițiativă educațională și culturală Punctart, care promovează patrimoniul național.

 

Printr-o abordare emoțională și personală a istoriei, Muzeul Memoriei pune la dispoziție publicului larg mărturii, amintiri și fotografii din arhive de stat și private, aranjându-le pe toate într-o cronologie care punctează momente istorice marcante din istoria României.

 

Muzeul Memoriei este un loc al amintirilor în care trecutul se unește cu prezentul pentru a căuta în istoria fiecăruia perspective noi, uitate sau ignorate.

 

Muzeul Memoriei este o capsulă digitală a istoriei noastre colective care se construiește, zi de zi, cu amintirile noastre.

 

Muzeul Memoriei a deschis primul său capitol cu o cercetare despre începutul secolului, cu accent pe Marele Război.

 

În 2016, timp de 18 luni, am început cercetarea prin arhivele muzeelor, colecționarilor și publicului interesat, aducând la lumină fotografii, documente, scrisori, cărți poștale, obiecte, melodii care vorbesc despre viața cotidiană a anilor 1910-1920 din marile orașe, cu accent pe București, Iași și zona Dobrogei.

 

În 2018 și 2019, materialele adunate și-au găsit locul într-o expoziție interactivă, deschisă publicului larg. Muzeul Memoriei: expo a încercat să aducă la viață vocile și trăirile celor de dinaintea noastră, construind din fragmente o perspectivă personală asupra Centenarului. Muzeul Memoriei: expo a călătorit în București, Iași, Constanța, Suceava și Ploiești. Anul acesta, două noi orașe urmează să fie incluse în listă: Cluj și Timișoara.

În 2020, atenția ni se îndreaptă spre Banat și Crișana, prin proiectul cultural „Muzeul Memoriei: Banat și Crișana acum un secol”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Tot în 2020 vom lansa prima noastră harta multimedia în două școli din București și Dorohoi – un suport pentru orele de curs pentru Istoria Românilor și Georgrafie României.

Muzeul Memoriei

Despre Punctart

Asociația Punctart este un demers cultural pornit în 2015 de către o echipă multidisciplinară de artiști profesioniști. În trei ani, Punctart a devenit o platformă de dialog, un spațiu de întâlnire între mediul artistic independent, instituțiile publice și mediul privat. Pentru că mediul cultural contemporan are nevoie de un canal de comunicare nou, distinct, Punctart dezvoltă produse culturale interdisciplinare care cercetează relația dintre artă și comunitate, prin utilizarea noilor tehnologii.

Punct Art

Echipa

Echipa Muzeul Memoriei este formată din oameni pasionați care s-au întâlnit în același gând. Noi, profesioniști din domenii diferite, începem o călătorie pe parcursul căreia sperăm să răspundem la întrebări pe care ni le punem cu toții.

 

Echipa permanentă Muzeul Memoriei este formată din:

Smaranda Pasnicu – co-fondator

Catrinel Bejenariu – co-fondator

 

Echipa cercetare (în ordine alfabetică):

 

Călina Bârzu – cercetător fotografie/ Romulus Bena – istoric/ Bilibok Jozsef – istorie/ conf. univ. dr. Ștefan-Dominic Georgescu – consiliere concept și definiere direcție/ Grid Management Group – instalații IT/ Mara Mărăcinescu și Flora Pop – cercetător sunet și reconstituiri sonore/ Ionel Munteanu- istorie/ Simona Niculae – antropolog,  alături de Mara Banu, Ștefania Iorga, Adriana Ivan, Ana Turos.

 

Echipa expoziției (în ordine alfabetică):

 

Dan Basu și Dragoș Vasiloaia – video și light design / Sandra Cristu – copywritting/ Georgeana Dura – producție/ Dora Marian – grafică/ Mara Mărăcinescu – sunet și reconstituriri sonore/ Andreea Simona Negrilă – arhitect / Ioana Tomșa – curatoriat

 

…precum și toți cei care ne-au ascultat ideea, ne-au sfătuit, ne-au ghidat și care sunt alături de noi în acest demers.

 

Contact

În cadrul demersului nostru au loc în acest moment următoarele proiecte: "Muzeul Memoriei: expo", "Muzeul Memoriei: Banat și Crișana acum un secol" și "Muzeul Memoriei: Harta Multimedia", proiecte cofinanțate de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Adresă: Bl. Națiunile Unite, nr. 3, bl.109, scara 2, etaj 7, ap. 52, sector 5, București
E-mail: office@punctart.ro
Telefon: 0740043138