Despre noi

Muzeul Memoriei

Muzeul Memoriei este un proiect al ONG-ului cultural Punctart, o capsulă digitală a istoriei colective care se construiește, zi de zi, cu amintirile tuturor. 

În 2017, am început cercetarea prin arhivele muzeelor, colecționarilor și publicului interesat, aducând la lumină fotografii, documente, scrisori, cărți poștale, obiecte, melodii care vorbesc despre viața cotidiană de la începutul secolului trecut.

În 2018 și 2019, materialele adunate și-au găsit locul într-o expoziție interactivă, deschisă publicului larg. Muzeul Memoriei: expo a încercat să aducă la viață vocile și trăirile celor de dinaintea noastră, construind din fragmente o perspectivă personală asupra Centenarului. Muzeul Memoriei: expo a călătorit în București, Iași, Constanța, Suceava și Ploiești.

În 2020, atenția ni s-a îndreptat spre Banat și Crișana, prin proiectul cultural „Muzeul Memoriei: Banat și Crișana acum un secol”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Contextul pandemic ne-a mai înfrânat din călătorii, dar nicidecum din idei. Această perioadă a însemnat pentru noi oportunitatea de a transpune experiența Muzeul Memoriei în online și de a prezenta  munca de teren din ultimii trei ani într-o manieră unică și curatorială. Vom adăuga conținut constant și vom dezvălui noi secțiuni din site pe parcurs.

În curând vom lansa Harta Multimedia – un produs cultural educațional pentru materiile Istoria Românilor și Geografia României, cu prezență online și offline.

Muzeul Memoriei

Despre Punctart

Suntem un ONG cultural, pornit în 2015, plin de idei și creativ. 

Facem și desfacem proiecte culturale de tot felul. 

Așa că aruncă un ochi pe site-ul nostru!

www.punctart.ro

Punct Art

Echipa

Echipa curentă a Muzeului Memoriei este formată din:

Smaranda Pasnicu – co-fondator

Catrinel Bejenariu – co-fondator

Sandra  Cristu – copywriter

Ioana Tomșa – cercetător și mediator cultural

Andreea Simona Negrilă – design și scenografie

Georgea Dura – producție

 

Muzeul Memoriei s-a format dintr-un efort colectiv, cu oameni specialiști și pasionați care s-au întâlnit în același gând. Construit în timp, cu răbdare, și căutări, Muzeul Memoriei, nu ar fi existat dacă alături de noi nu ne-ar fi ghidat cercetători, arhiviști, muzeografi, istorici, profesori, specialiști în sunet și antropologie, muzicieni, artiști, psihologi, makeri sau IT-iști.

Colaboratori:

Călina Bârzu (cercetător fotografie), Romulus Bena (istoric), Mara Mărăcinescu/Flora Pop/Cristian Kreindler (sunet), Dan Basu și Dragoș Vasiloaia (video și light design), Armand Cocoș, Ionuț Dragu și Dorin Mîndoiu (IT), Simona Niculae (antropolog), Cristian Neagoe (PR), Ramona Plăiașu și Mara  Banu (financiar),  Dora Marian și Adriana Ivan (design), Ștefania Iorga și Ana Turos (evenimente), Teodora Popescu și Raluca Bejenariu (psihologi), Ionuț Ciocan, Andreea Munteanu și Marius Sofron (producție)

Voluntari: Joszef Bilibok, Ana Maria Dragomir, Ana-Maria Molea, Cosmin Maxim, Ioana Florentina Manciu, Ionel Munteanu, Otilia Rusu, Maria Laura Vlădoiescu, Catinca Zamfir

Prieteni: Ștefan Dominic Georgescu, Amelia Gheorghiță, Andrei Șendrea, Sorin Iftimi, Călin Pop, Mihai Mateiu, Cristian Graure.

…precum și toți cei care ne-au ascultat ideea, ne-au sfătuit, ne-au ghidat și care sunt alături de noi în acest demers.

Contact

În cadrul demersului nostru au loc în acest moment următoarele proiecte: "Muzeul Memoriei: expo", "Muzeul Memoriei: Banat și Crișana acum un secol" și "Muzeul Memoriei: Harta Multimedia", proiecte cofinanțate de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Adresă: Bl. Națiunile Unite, nr. 3, bl.109, scara 2, etaj 7, ap. 52, sector 5, București
E-mail: office@punctart.ro
Telefon: 0740043138