Despre noi

Muzeul Memoriei este un proiect al ONG-ului cultural Punctart, o capsulă digitală a istoriei colective care se construiește, zi de zi, cu amintirile tuturor.

Povestea noastră

Timeline
Dec. 2016

Încolțește ideea unui proiect de patrimoniu care să îmbine tehnologia cu cercetarea istoriei. Dezvoltăm Muzeul Memoriei: de la Marele Război la Marea Unire, dar nu obținem finanțare. Rescriem conceptul și, în iunie, ne apucăm de treabă.

Timeline
Aug. 2017

Încercăm să transformăm primul telefon vechi, cu disc rotativ, într-o instalație interactivă. Îi punem și-un nume: Elena. După luni de programare și testare, se naște prima instalație funcțională: Haralambie. Din Elena mai rămâne doar istoria și receptorul.

Timeline
Sept. 2017

În paralel, dezvoltăm un Ghid de Interviu pentru a culege amintirile bătrânilor. Treaba complicată și delicată, pentru că nu-i ușor să-i faci pe oameni să se deschidă. Ne ajută În Dialog și colectăm primele interviuri, alături de Fundația Principesa Margareta. Până în prezent, am adunat mai mult de 40 de interviuri pe teren, din toate regiunile istorice ale țării.

Timeline
Oct. 2017

Muzeul Memoriei vede lumina nopții pentru prima dată: lansarea oficială are loc la Noaptea Galeriilor, la Insula 42 și Galeria TOT. Aici se ridică receptoarele primelor două instalații Telefonul Amintirilor: Ștefan și Haralambie.

Timeline
05 Nov 2017

Telefonul Amintirilor face cunoscut Muzeul Memoriei: Ștefan și Haralambie apar la TV. De atunci, Muzeul Memoriei apare în peste 150 de menționări în presă.

Timeline
14 mai 2018

Muzeul Memoriei ajunge și în Iași. Tot atunci luăm decizia de a extinde proiectul în toată țara, pe urmele rădăcinilor noastre.

Timeline
19 mai 2018

Telefonul Amintirilor ajunge la Noaptea Muzeelor, concomitent în București și Iași. Zeci de vizitatori îi ridică receptorul, fie pentru a asculta amintirile înregistrate în el, fie pentru a-și transmite un mesaj în viitor.

Timeline
15 iunie 2018

Prima participare outdoor la Street Delivery București, concomitent cu Street Delivery Iași.

Timeline
Aug. 2018

Obținem două finanțări (AFCN și În Stare de Bine - Kaufland) pentru crearea celui mai mare proiect de până atunci. În anul Centenarului, punem pe picioare Muzeul Memoriei: expo. Peste 40 de voluntari, prieteni și colaboratori lucrează luni de zile la schițe, planuri. Urmează să plimbăm expoziția din București, la Iași, Ploiești, Suceava, Constanța.

Timeline
Oct. 2018

În timp ce ne pregătim să primim unul din cele 35 grupuri de elevi care au vizitat expoziția în Constanța, primim o vizită neașteptată, alături de un plic de fotografii și o poveste impresionantă de viață.

Timeline
Oct. 2018

Un nou Telefon al Amintirilor intră în scenă: Ștefan. Vedeta noastră se plimbă în toată țara, prin librăriile din rețeaua Cărturești.

Timeline
15 ian 2019

Muzeul Memoriei câștigă Premiul Centenarului la Gala AFCN. Nu ne culcăm pe-o ureche și creăm un nou concept: Întâlnirile Muzeul Memoriei, în Iași, Constanța, Ploiești, Suceava, București, Brașov și Cluj.

Timeline
4300
vizitatori
Timeline
150.000
beneficiari
indirecți
Timeline
peste 110
apariții in
presă
Timeline
50
voluntari și
colaboratori
Timeline
17 feb 2019

Încheiem ultima parte a Muzeul Memoriei Expo, în Suceva - Iulius Mall. Ne uităm la cifre: în 6 luni în care expoziția s-a plimbat prin țară.

Timeline
6 oct. 2019

Suntem așezați pe căpițe de fân și admirăm un lac: am ajuns la un eveniment al Fundației PACT cu Telefonul Amintirilor. Ne promitem că vom duce cultura în cât mai multe zone rurale și orașe mici.

17 oct. 2019

Ne plimbăm pe străzile din Cluj după amintiri.

Timeline
25 Oct. 2019

Telefonul Amintirilor ajunge la Waldcafe în Brașov, al 50-lea eveniment în care instalația a ajuns la voi prin intermediul prietenilor și partenerilor noștri.

Timeline
40
interviuri
Timeline
Feb 2020

Avem planul mari, pentru că primim sprijinul AFCN, al optulea proiect care câștigă o finanțare. Trei luni mai târziu, regândim toate cele 15 evenimente pe care le pregătisem.

Timeline
5 Mar. 2020

Se trimite a 2000-a amintire înregistrată în Telefonul Amintirilor.

Timeline
Mar. - Sept. 2020

Culegem amintiri din Banat și Crișana, fie online, fie în persoană.

Timeline
Sept. 2020

Relansăm site-ul și conceptul Muzeului Memoriei, cel pe care îl ai acum în față. Drumul a fost lung, așa că întreabă-te: tu ce ai vrea să nu uiți azi?

2021

Deschidem un nou capitol, un nou proiect special: Amintiri din colectivizare

2021

Lansăm Trusa de cules amintiri

Timeline
2022

O nouă călătorie atunci și acum prin povești de viață și de neuitare: România, teritoriu de refugiu

Timeline
2023

Deschidem o nouă cercetare pe termen mediu: Adolescent în comunism

Echipa

Echipa curentă a Muzeului Memoriei este formată din:

Smaranda Pasnicu – co-fondator
Catrinel Bejenariu – co-fondator
Sandra Cristu – copywriter
Andreea Simona Negrilă – design și UX

Muzeul Memoriei s-a format dintr-un efort colectiv, cu oameni specialiști și pasionați care s-au întâlnit în același gând. Construit în timp, cu răbdare, și căutări, Muzeul Memoriei, nu ar fi existat dacă alături de noi nu ne-ar fi ghidat cercetători, arhiviști, muzeografi, istorici, profesori, specialiști în sunet și antropologie, muzicieni, artiști, psihologi, makeri sau IT-iști.

Colaboratori:

Mara Mărăcinescu (sunet), Ioana Tomșa (cercetător și mediator cultural), Georgea Dura (producție), Andreea Andronic (ilustrator),  Ovidiu Radu (transcrieri), Călina Bârzu (cercetător fotografie), Romulus Bena (istoric), Flora Pop/Cristian Kreindler (sunet), Dan Basu și Dragoș Vasiloaia (video și light design), Armand Cocoș, Ionuț Dragu și Dorin Mîndoiu (IT), Simona Niculae (antropolog), Cristian Neagoe (PR), Ramona Plăiașu și Mara Banu (financiar), Dora Marian și Adriana Ivan (design), Ștefania Iorga și Ana Turos (evenimente), Teodora Popescu și Raluca Bejenariu (psihologi), Ionuț Ciocan, Andreea Munteanu și Marius Sofron (producție)

Voluntari:

Joszef Bilibok, Ana Maria Dragomir, Ana-Maria Molea, Cosmin Maxim, Ioana Manciu, Ionel Munteanu, Otilia Rusu, Maria Laura Vlădoiescu, Catinca Zamfir*

Prieteni:

Stefan Dominic Georgescu, Amelia Gheorghiță, Andrei Șendrea.

Finanțatori

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.