Trimitem periodic abonațiilor conținut exclusiv și noutăți din Muzeul Memoriei.
Promitem să avem grijă de căsuța ta virtuală și să nu o aglomerăm inutil.
Legea 30/2019 (punct 5) a permis microîntreprinderilor să deducă sponsorizările făcute către entitățile non-profit din impozitul pe venit. Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care la data încheierii contractului sunt înscrise în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale potrivit art. 25 alin.(4.1), scad sumele aferente până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul datorat se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive.
Deducerea se face prin completarea Declarației nr. 107 și depunerea acesteia este până la data de 25 ianuarie 2021 pentru toate sponsorizările efectuate în anul 2020 pentru plătitorii de impozit pe venit.
Ca să-ți fie ție cât mai simplu, am anexat o explicație de la ANAF despre procesul de sponsorizare, alături de un contract . Pentru că știm că nu ai mereu timp liber, vrem să îți ușurăm noi tot acest proces și putem discuta și noi cu contabilul tău, îți putem trimite notificări la 3 luni în care să îți reamintim că un nou trimestru se închide și bineînțeles, cu ce am făcut între timp.
Pentru impozit 3% trimestrial
Venituri: 100.000 lei
Impozit pe venit (caz 3%): 3.000 lei
20% din impozitul pe venit (valoarea sponsorizării deductibile): 600 lei
Pentru impozit 1% trimestrial
Venituri: 100.000 lei
Impozit pe venit (caz 1%): 1.000 lei
20% din impozitul pe venit (valoarea sponsorizării deductibile): 200 lei
Codul Fiscal si Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu completările și modificările ulterioare permit companiilor comerciale plătitoare de impozit pe profit să direcționeze până la 20% din suma datorată anual bugetului de stat către organizații neguvernamentale. Suma oferită cu titlu de sponsorizare care se deduce din impozitul pe profit nu poate depăși 0,5% din cifra de afaceri. Cheltuiala cu sponsorizarea nu este deductibilă, dar poate genera un credit fiscal, care reduce impozitul de plată cu suma integrală a sponsorizării oferite.
Facilitatea fiscală acordată prin mecanismul de credit fiscal permite practic sponsorului să plătească efectiv suma respectivă nu în contul impozitului pe profit, ci către o organizaţie fără scop lucrativ, precum Asociația Punctart. Pentru a fi inclus în calcul impozitul pe profit de pe anul respectiv, contractul de sponsorizare trebuie încheiat înainte de sfârșitul anului calendaristic, iar plata trebuie de asemenea efectuată până la finele anului. Sumele sau bunurile acordate de Sponsor peste limitele prevăzute anterior, se reportează în următorii 7 ani consecutivi.
Cifra de afaceri (total venituri) = 1.500.000 lei
Profit impozabil = 100.000 lei
Impozitul aferent acestui profit (16%) = 16.000 lei
Se poate direcționa suma cea mai mică dintre:
0,5% din cifra de afaceri = 7.500 lei
20% din impozit = 3.200 lei
În acest caz, se poate deduce din impozit o sponsorizare de până la 3.200 lei