Fotografia pe frontul de război

  • Articole
  • Fotografia pe frontul de război
Fotografia pe frontul de război

Încă de la invenția ei în 1839, fotografia a fost folosită în diferite domenii cu diverse scopuri și aplicații. Cea mai populară utilizare era fotografia comercială de tip portret realizată în atelierele fotografilor. Pe măsură ce tehnologia a avansat, aparatul de fotografiat a fost scos din punctul său fix din studio, a devenit mai mobil și a început să călătorească pentru a înregistra lumea înconjurătoare din apropiere și din depărtare.

La începutul secolului XX procedeul a fost simplificat, a devenit mai accesibil pentru public și a oferea posibilități noi de fotografiere în condiții neprielnice. În timpul Primului Război Mondial este folosit ca instrument principal în documentare datorită reprezentării realiste a subiectului și autenticității sale ca document vizual. În acest context fotografiile erau realizate cu scopul de a surprinde scene de pe front, pentru că reprezentau o dovadă dar și un martor direct al evenimentelor, locurilor și oamenilor surprinși în imagini.

Fotografiile aveau și rolul de a informa publicul în legătură cu desfașurarea evenimentelor prin intermediul ziarelor asigurându-le astfel o circulație și expunere mai mare. În acest caz imaginea războiului era construită, cenzurată și prezentată astfel încât să se alinieze inclusiv cu discursul de propagandă. În realitate, fotografiile de pe front erau brutale și necruțătoare dezvăluind atrocitățile de la fața locului, ruinele, cadavrele și consecintele conflictului. În cartografierea vizuală a războiului se regăseau și imagini care descriau aspecte cotidiene și experiența de pe front într-o lumină mai caldă.

Indiferent de natura fotografiei, a subiectului surprins și scopul utilizării, aceasta are puterea de a transmite un mesaj clar și funcționează ca un jurnal vizual al războiului. Aceste fotografii vechi de o sută de ani reprezintă mărturia materială a faptelor petrecute atunci și care, în prezent, sunt mai relevante și mai valoroase ca documente istorice față de momentul la care au fost realizate.

de Călina Bârzu

Fotografie: Militari români în marş spre front în Primul Război Mondial – Colecția Sorin Nica, Proiectul Photo Historia