Muzeul Memoriei – dezvăluirea trecutului nevăzut

  • Articole
  • Muzeul Memoriei – dezvăluirea trecutului nevăzut
Muzeul Memoriei – dezvăluirea trecutului nevăzut

Muzeul Memoriei este un proiect inedit care abordează istoria într-un mod alternativ și o prezintă într-un format interactiv. Începând cu primul capitol, de la Marele Razboi la Marea Unire, aducem la lumină detalii din viața cotidiană și privată din perioada 1916-1919 pentru a reîntregi memoria colectivă asupra acestor evenimente. Prin sunet, imagine, documente, scrisori, mărturisiri și cărți poștale, trasăm legături între istoria citită și cea trăita și reconstituim firul narativ dintr-o perspectivă personală. Analizând și interogând trecutul putem înțelege mai bine propria istorie și rolul fiecărei generații în scrierea acesteia.

Muzeul Memoriei este o metaforă, un spațiu de reflectare și introspecție, un punct de întâlnire între generații dar, mai ales, este un demers cultural care încurajează publicul să caute în trecutul propriei familii experiențe și amintiri care își au originea în anii Primului Război Mondial.

În cadrul proiectului, cu sprijinul colaboratorilor, partenerilor și publicului, la categoria imagine, am colectat peste patru sute de fotografii și cărți poștale care ilustrează chipuri și evenimente de peste o sută de ani, aspecte din viața privată și publică a bucureștenilor și a altor români.

Dintre partenerii care au contribuit cu fotografii sunt Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Școala Centrală și colecționarul Sorin Nică, fondatorul proiectului Photo Historia. Publicul a fost și el receptiv și a răspuns la invitația noastră de a redescoperi trecutul personal, de a relua legătura din generație în generație până la bunici și străbunici care au fost martorii acelor vremuri.

Cu ajutorul acestor fotografii, unele însoțite și de însemnări sau notații, am avut ocazia să întâlnim chipuri nevăzute sau ascunse de timp, dar care au supraviețuit un veac. Gânduri, emoții și trăiri transmise celor dragi au fost păstrate sau uitate în sertare, iar în prezent aceste imagini funcționează ca o fereastră în trecut care ne arată realitatea de acum o sută de ani.

Aceste mărturii trezesc amintiri și sentimente în rândul generațiilor mai în vârtsă în timp ce, pentru cei tineri, reprezintă surse de fascinație și curiozitate care le stârnesc nenumărate întrebări despre trecut, prezent și viitor.

Muzeul Memoriei este o inițiativă de interogare a trecutului și o practică de a conserva fragmente din istoria nescrisă, construit fiind, din memorii personale plasate ulterior în contextul mai amplu al memoriei colective.

de Călina Bârzu – cercetător fotografie