Proiecte speciale

Proiecte speciale

Credem că istoria nu e doar pentru pasionați și nu se găsește doar în cărți sau manuale, ci poate fi compusă din fragmente dispersate pe care, dacă le aduci împreună, te vor face să vrei să cercetezi mai mult.

Cel puțin asta ni s-a întâmplat nouă, când am vrut să vedem infrastructura unui război care ne-a unit.

România, teritoriu de refugiu

Am vrut să descoperim experiențele celor care, de-a lungul timpului, au ajuns în România. Ce amintiri poartă cu ei?
Unii dintre cei care ne-au onorat cu amintirile lor s-au născut în România, din părinți sau bunici veniți aici în trecut. Din unele povești de viață, vei înțelege mișcări mai mari ale istoriei. Din altele, vei privi în trecuturi individuale. Dar în toate, fără excepție, vei găsi detalii excepționale despre speranță și dorința unei vieți mai bune.

Amintiri din colectivizare

„Amintiri din colectivizare” este un exercițiu digital centrat pe experiența individuală, dincolo de propagandă sau cărțile de istorie. Fără a fi o cronologie a colectivizării sau o reconstituire a șirului logic al faptelor, proiectul reunește un „spațiu-timp din memorie”, un concept afectiv, așa cum s-a sedimentat el în povestea (despre sine) a vieții fiecăruia. Construit în jurul a 4 capitole, el reunește extrase din interviuri, fragmente din presa anilor 1945-1965, alături de o selecție de fotografii inedite.

Rutele războiului

Odată cu declararea războiului, încep deplasările. Drumurile devin mijloc de comunicație, organisme vii care conectează și interconectează populația, resursele, veștile. Înaintând prin necunoscut, oamenii merg, fug, aleargă, așteaptă, urcă și coboară din trenuri, se îmbulzesc, se împrăștie. Toți caută un drum drept prin rutele întortocheate ale Războiului.