Ești aproape să începi prima zi a expoziției digitale Adolescența în comunism: anii ’70 și ’80. Te reținem doar un pic, să-ți povestim un pic despre contextul cercetării și ce urmează să vezi.
Din punct de vedere politic, perioada respectivă este marcată de intensificarea și sedimentarea cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu. Istoric, cultul personalității a început să-și arate colții pe 6 iulie 1971, odată cu discursul dictatorului în fața Comitetului Executiv al PCR, care a marcat totodată sfârșitul perioadei de modestă liberalizare din anii ’60. Iar acest lucru s-a răsfrânt asupra tuturor aspectelor vieții: propaganda s-a înăsprit, măsurile luate de Securitate la fel, ideologia neo-stalinistă la fel, cenzura odată cu ea, iar cultura, în toată dimensiunea ei, a avut de suferit.
În acest context, copiii de mai ieri au devenit adolescenți. Au iubit, au suferit, au făcut muncă patriotică, au stat la cozi, și-au jurat dragoste nemuritoare peste o savarină împărțită la cofetărie, au ascultat radio și s-au furișat la cinema, ținându-se de mână.
Au mers în concedii cu părinții sau prin tabere, unii dintre ei fiind destul de norocoși să poată ajunge chiar și în străinătate.
Au navigat perioada de dinainte să devină adulți așa cum au știut sau putut mai bine, și au trăit neștiind că, în mai puțin de 20 de ani, regimul care părea totul va deveni nimic.
Am încapsulat și vom păstra în Muzeul Memoriei această perioadă sub forma unui jurnal, care conține interviuri, bucăți din ziare, fragmente de viață, reclame, cărți și voci care redau, împreună, experiențele de zi cu zi ale adolescenților de atunci. Nu știm dacă există vreo concluzie, dar te îndemnăm ca, indiferent de vârsta pe care o ai, să privești adolescența prin ochii lor.
Începem?